darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Udka pieczone z pieczarkami, cebulą i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wytrybowane udka z kurczaka zapiekane z pieczarkami, cebulą i parmezanem. Łatwy w przygotowaniu i pyszny obiad.

Udka pieczone z pieczarkami, cebulą i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka pieczone z pieczarkami, cebulą i serem

 

  • 1 kg wytrybowanych udek z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • łyżka masła
  • starty parmezan
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Udka pieczone z pieczarkami, cebulą i serem
Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w paski. Na patelni rozpuścić masło, dodać pieczarki z cebulą. Doprawić solą, papryką i smażyć aż zbrązowieją. Do naczynia żaroodpornego nałożyć połowę usmażonych pieczarek. Na tym ułożyć udka, posypać przyprawami i przykryć drugą częścią pieczarek. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie, zdjąć folię i posypać startym parmezanem. Wstawić znowu do piekarnika i piec aż ser się roztopi. 
Udka pieczone z pieczarkami, cebulą i serem
Etap 1 obrane pieczarki i cebulę wsypać na patenię
Udka pieczone z pieczarkami, cebulą i serem
Etap 2 przyprawić i smażyć aż zbrązowieją
Udka pieczone z pieczarkami, cebulą i serem
Etap 3 ułożyć udka i posypać przyprawami
Udka pieczone z pieczarkami, cebulą i serem
Etap 4 Posypać parmezanem i znowu zapiekać