2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1487]

Skrzydełka słodko-pikantne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Słodko-pikantne skrzydełka które w takiej postaci uwielbia moja córcia,są dość ostre w zależności od czasu ile leżały w marynacie im dłużej tym bardziej pikantne.

Skrzydełka słodko-pikantne

Składniki:

Skrzydełka słodko-pikantne

 

  • 10-12 skrzydełek kurczaka

 

  • Marynata:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 papryczka chili
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Skrzydełka słodko-pikantne
Skrzydełka kurczaka umyć pod bieżącą wodą osuszyć ułożyć w naczyniu. Marynata: Wyciśnięty sok z pomarańczy połączyć z sosem sojowym octem winnym-zamiast octu można użyć świeżo wyciśniętego soku z cytryny,wsypać przyprawy- słodką paprykę oraz imbir,papryczkę chili wydrążyć z nasionek posiekać drobniutko,wymieszać wszystko razem doprawić solą i pieprzem do smaku,tak przygotowaną marynatą natrzeć skrzydełka włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny potem piec w piekarniku do miękkości w temp 180*c.