lolunia1181

lolunia1181

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Odlotowe skrzydełka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam kurczaki więc postanowiłam zrobić je w domu. Na pyszne soczyste skrzydełka w pikantnej panierce rzucili się wszyscy domownicy i ciągle prosili o dokładkę.

Odlotowe skrzydełka

Składniki:

Odlotowe skrzydełka

 

  • Główne składniki:
  • 70 dag skrzydełek z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne (lub więcej w zależności od gustu)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

 

 

  • Panierka:
  • mąka pszenna do panierowania (przesiana, 1,5 szklanki)

 

  • Dodatkowe składniki
  • olej do smażenia
  • buraczki potarte Hortex

Sposób przygotowania:

Odlotowe skrzydełka
1. Skrzydełka umyć, obciąć lotki ze wszystkich skrzydełek. Mięso panierować przyprawami (według uznania) a także solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. 2. Ciasto naleśnikowe do namaczania. Do miski wbić jajko, dodać sól pieprz cayenne (bądź zwykły), paprykę oraz mąkę i mleko. Użyć blendera lub miksera do zmiksowania, masa musi być jednolita. Obtoczyć wcześniej przygotowane skrzydełka tak, aby każdy był dokładnie pokryty mieszanką. 3. Następnie przesiać 1,5 szklanki mąki. Obtaczać namoczone ciastem naleśnikowym skrzydełka. 4. Ostatnim etapem jest rozgrzanie oleju do temperatury 180*C. Można smażyć zarówno na patelni (na głębokim oleju) jak i we frytkownicy. Smażyć ok. 10 minut na średnim ogniu. Skrzydełka są gotowe kiedy przybiorą złocisty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. 5. Jeść z największą przyjemnością koniecznie podane z buraczkami.