SUPERPRZEPIS

Skrzydełka w pikantnym malinowym sosie

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Skrzydełka w pikantnym malinowym sosie Więcej zdjęć (5)

Skrzydełka polecam podać do mizerii i świeżej bułeczki. Tak przygotowane mają pyszną słodko- pikantną skórkę. Polecam na ciekawy w smaku, nieco odmienny obiadek lub kolację

Składniki:

Skrzydełka w pikantnym malinowym sosie

SKŁADNIKI

  • 8 dużych skrzydełek z kurczaka,
  • 1 szklanka malin,
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu,
  • 3 łyżki miodu,
  • Słodka papryka do smaku,
  • Sól do smaku,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 0,5 łyżeczki tymianku,
  • ¼ szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

Skrzydełka w pikantnym malinowym sosie

ETAP 1

Skrzydełka w pikantnym malinowym sosie
przyprawami nacieramy skrzydełka

Skrzydełka myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nacieramy oliwą połączoną z solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i tymiankiem. Przyprawione skrzydełka odstawiamy na około 30 minut, a między czasie przygotowujemy malinowy sos.

ETAP 2

Skrzydełka w pikantnym malinowym sosie
składniki sosu umieszczamy na patelni

SOS: Maliny, ketchup oraz miód umieszczamy na patelni i przysmażamy do momentu jak owoce się rozpadną.

ETAP 3

Skrzydełka w pikantnym malinowym sosie
sos doprawiamy do smaku

Sos ewentualnie doprawiamy do smaku. Ja dodałam do niego papryki.

ETAP 4

Skrzydełka w pikantnym malinowym sosie
sos łączymy ze skrzydełkami

Gotowy sos dodajemy do skrzydełek.

ETAP 5

Skrzydełka w pikantnym malinowym sosie
skrzydełka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym

Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na przygotowane naczynie żaroodporne. Skrzydełka pieczemy około 20 minut w 180°C przykryte folią spożywczą. Po tym czasie folie ściągamy, a skrzydełka pieczemy do miękkości i momentu zrumienienia jeszcze około 15 minut.

Gotowe wyjmujemy i podajemy.