kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ziemniaczki gotowane na parze ze śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Młode ziemniaczki są pyszne same w sobie. Gotowanie na parze dodatkowo wydobywa ich smak, który nie jest wymywany woda jak przy tradycyjnym gotowaniu.

Ziemniaczki gotowane na parze ze śmietaną

Składniki:

Ziemniaczki gotowane na parze ze śmietaną

podstawowe

  • 500 g młodych ziemniaczków
  • 150 g gęstej śmietany 18%
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • pęczek dymki/szczypiorku
  • do podania: kiełki rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Ziemniaczki gotowane na parze ze śmietaną
Młode ziemniaczki umyć i oskrobać, większe pokroić, aby były podobnej wielkości. Ugotować na parze do miękkości, przez około 25-30 minut Doprawić do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ziemniaczki wymieszać ze śmietaną, posypać obficie posiekaną dymką/szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki.

Serwować jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.