WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 909]

Skrzydełka z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Skrzydełka grillowane zamarynowane w przyprawie do kurczaka z grilla, soli i oleju. Lekko pikantne, długo grillowane są mięciutkie i mają chrupiącą skórkę.

Skrzydełka z grilla  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka z grilla

 

  • 20 skrzydełek z kurczaka
  • sól
  • przyprawa do pikantnego kurczaka z grilla
  • ok. 0,5l oleju

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z grilla

ETAP 1:

Skrzydełka z kurczaka umyć i osuszyć. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę skrzydełek jedno przy drugim. Posypać je z każdej strony solą i przyprawą do grilla. Ułożyć kolejną warstwę skrzydełek i tak samo przyprawić.

Postępować tak aż do wyczerpania skrzydełek. Na koniec zalać skrzydełka olejem słonecznikowym lub rzepakowym i trochę przemieszać żeby wszystkie skrzydełka się równo marynowały.

Naczynie przykryć i odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia ułożyć na rozgrzanym grillu tradycyjnym i grillować ok. 1,5 - 2 godziny na małym ogniu żeby były miękkie i soczyste w środku a skórka żeby była chrupiąca.

Podawać z dowolnymi dodatkami.

Skrzydełka z grilla 1
Skrzydełka przyprawione, zalane olejem i wymieszane
Skrzydełka z grilla 1
Skrzydełka przyprawione i polane olejem przed wymieszaniem
Skrzydełka z grilla 1
Skrzydełka posypane solą i przyprawą do grilla
Skrzydełka z grilla 1
Pierwsza warstwa skrzydełek ułożona w naczyniu przed doprawieniem