dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Skrzydełka z grilla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetny sposób na miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz skrzydełka z grilla. Wystarczy je wcześniej obgotować. Powstały z obgotowania bulion można wykorzystać do przygotowania zupy.

Skrzydełka z grilla

Składniki:

Skrzydełka z grilla

skrzydełka

  • 1,2 kg skrzydełek drobiowych
  • 1 płaska łyżka płynnego miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z grilla
Z każdego skrzydełka obciąć najkrótszą końcową część.

Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą tylko do ich przykrycia, lekko posolić, gotować ok. 14-15 minut. Odcedzić, zostawić do wystudzenia. 

Przygotować marynatę: do miski wlać miód, olej, wsypać sól, paprykę, chilli, imbir, czosnek i pieprz, wymieszać. W gotowej marynacie obtoczyć skrzydełka, odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 1 godzinę. Grillować z obu stron do zrumienienia.