Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Skrzydełka z zupy w pikantnej panierce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Często gotuję delikatne zupy ( np. jarzynową na skrzydełkach

Skrzydełka z zupy w pikantnej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Skrzydełka z zupy w pikantnej panierce

 

  • 4 ugotowane skrzydełka kurczaka ( bez tzw. lotek)
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 1łyżka Vegety ( Jarzynki , Kucharka lub bulionu w proszku - co kto używa)
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1małe jajko
  • tłuszcz do smażenia ( ja mieszam olej z pestek winogron z masłem )

 

Sposób przygotowania:

Skrzydełka z zupy w pikantnej panierce
Z przestudzonych ( najlepiej gdy są jeszcze lekko ciepłe ) skrzydełek usunąć delikatnie 3 kości i 2 chrząstki z góry nad kostkami ( dolna łącząca elementy skrzydełka chrząstka zostaje ). Wymieszać składniki panierki : bułkę tartą , mąkę, paprykę, vegetę, pieprz . Na talerzykach przygotować jajko roztrzepane z majonezem i panierkę. Skrzydełka nawilżać jajkiem z majonezem - obtaczać w panierce - znów nawilżać jajkiem z majonezem i ostatecznie panierować nadając skrzydełkom owalny ścisły kształt. Na patelni rozgrzać olej i na gorącym smażyć skrzydełka z obu stron( ostrożnie bo panierka jest czerwona i trudno zobaczyć moment kiedy jest usmażona - trwa to moment bo przecież kurczak jest ugotowany ) .W ostatniej fazie smażenia dołożyć na patelnię masło i poczekać aż się spieni. Podawać skrzydełka z ziemniakami ( najlepiej pieczonymi na rumiano lub obsmażanymi ) i surówką . * 1 jajko to trochę za dużo na 4 skrzydełka - ale nie miałam więcej skrzydełek a nie umiałam określić wcześniej ile będzie potrzeba - wszystko zależy od wielkości skrzydełek i grubości panierki jaką nakładamy. **Majonez zmieszany z jajkiem do panierowania sprawia , ze panierka nie jest potem zbitai twarda a jest lekko wilgotna
Skrzydełka z zupy w pikantnej panierce
Wyjąć z zupy skrzydełka i usunąć kości i chrząstki
Skrzydełka z zupy w pikantnej panierce
Przygotować panierkę mieszając wszystkie składniki
Skrzydełka z zupy w pikantnej panierce
Panierować skrzydełka w panierce dociskając ja do miesa
Skrzydełka z zupy w pikantnej panierce
Usmażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu