Sposób przygotowania:
Skrzydełka z zupy w pikantnej panierce
Z przestudzonych ( najlepiej gdy są jeszcze lekko ciepłe ) skrzydełek usunąć delikatnie 3 kości i 2 chrząstki z góry nad kostkami ( dolna łącząca elementy skrzydełka chrząstka zostaje ). Wymieszać składniki panierki : bułkę tartą , mąkę, paprykę, vegetę, pieprz . Na talerzykach przygotować jajko roztrzepane z majonezem i panierkę. Skrzydełka nawilżać jajkiem z majonezem - obtaczać w panierce - znów nawilżać jajkiem z majonezem i ostatecznie panierować nadając skrzydełkom owalny ścisły kształt. Na patelni rozgrzać olej i na gorącym smażyć skrzydełka z obu stron( ostrożnie bo panierka jest czerwona i trudno zobaczyć moment kiedy jest usmażona - trwa to moment bo przecież kurczak jest ugotowany ) .W ostatniej fazie smażenia dołożyć na patelnię masło i poczekać aż się spieni. Podawać skrzydełka z ziemniakami ( najlepiej pieczonymi na rumiano lub obsmażanymi ) i surówką . * 1 jajko to trochę za dużo na 4 skrzydełka - ale nie miałam więcej skrzydełek a nie umiałam określić wcześniej ile będzie potrzeba - wszystko zależy od wielkości skrzydełek i grubości panierki jaką nakładamy. **Majonez zmieszany z jajkiem do panierowania sprawia , ze panierka nie jest potem zbitai twarda a jest lekko wilgotna
ciamciaramcia