Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Śląskie kluchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śląskie kluchy z odrobiną mąki pszennej są puszyste i smaczne

Śląskie kluchy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śląskie kluchy

 

Sposób przygotowania:

Śląskie kluchy
Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy. Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Mielimy co najmniej dwukrotnie na drobnym sitku. Dokładnie ugniatamy w misce. Kroimy na 4 równe części. Jedną porcję wyciągamy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaki, które wyciągnęliśmy. Zagniatamy dokładnie jednolite ciasto. Formujemy równe kluski, które lekko rozpłaszamy i na środku robimy w nich dziurki. Gotujemy w osolonej wodzie około 4-5 minut od wypłynięcia. Podajemy z sosem.
Śląskie kluchy
Ziemniaki obieramy, dokładnie płuczemy. Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Mielimy co najmniej dwukrotnie na drobnym sitku. Dokładnie ugniatamy w misce. Kroimy na 4 równe części. Jedną porcję wyciągamy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Śląskie kluchy
Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaki, które wyciągnęliśmy. Zagniatamy dokładnie jednolite ciasto.
Śląskie kluchy
Formujemy równe kluski, które lekko rozpłaszamy i na środku robimy w nich dziurki.