bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kluski z makiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Kluski z makiem są to tradycja w moim rodzinnym domu. Sama przygotowuję masę makową z dodatkiem bakalii. Polecam!

Kluski z makiem

Składniki:

Kluski z makiem

 

  • 0,5 kilograma makaronu łazanki
  • 250 gram suchego maku
  • 200 gram skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 200 gram rodzynek
  • 5 łyżek miodu prawdziwego
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Kluski z makiem
Mak przesypujemy do miski, zalewamy gorąca wodą, pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin, odcedzamy i mielmy na sitku o drobnych oczkach.

W rondlu roztapiamy masło, dodajemy mak, miód, smażymy na małym ogniu przez kilka minut, dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki, chwilę razem smażymy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu. Ostudzony łączymy z masą makową, delikatnie mieszamy.