Sposób przygotowania:
Pomarańczowy miodownikETAP 1
CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli: jajka, miód, cukier puder, margarynę, przyprawę do piernika i środki spulchniające.
Wszystko razem siekamy, po czym zagniatamy jednolite ciasto.
ETAP 2
Gotowe dzielimy na dwie części. Każdą z części wałkujemy na prostokąt równy wymiarom tortownicy.
Ciastem wykładamy dno tortownicy. Dodatkowo nakłuwamy je widelcem.
Miodowe placki pieczemy po około 20 minut w 180°C.
Upieczone placki studzimy.
ETAP 3
MASA BUDYNIOWA: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek, mąki i budyniu gotujemy budyń. Ugotowany studzimy. Masło ucieramy.
Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Do gotowej masy dodajemy alkohol do smaku.
Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na pierwsze upieczone ciasto miodowe. Dodatkowo można wykonać na masie wzorek- rowki.
ETAP 4
MASA POMARAŃCZOWA:Pomarańcze dokładnie obieramy i filetujemy, tak by pozbyć się białych części i skórek.
Tak przygotowane owoce miksujemy.
Gotowego musu wyszło mi 1 litr.
ETAP 5
Mus stawiamy na ogniu i podgrzewamy. Gdy zaczyna się gotować dodajemy do niego galaretki. Całość mieszamy do ich rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
Tężejącą wykładamy na budyniową masę. Całość przykrywamy drugim ciastem miodowym. Ciasto wkładamy do lodówki, my pomarańczowa masa zastygła.
WYKOŃCZENIE: Zastygnięte ciasto wyjmujemy z lodówki. Jego wierzch smarujemy masą krówkową. Całość posypujemy orzechami i gotowe.
SylaUla
gusia1000