jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pomarańczowy miodownik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Miodowe ciasto z piernikową nutą, waniliowa masa i orzeźwiająca pomarańczowa warstwa to pyszne połączenie smaków. Do tego słodkie wykończenie masą krówkową i mamy pyszne ciasto, które łączy świąteczne smaki i zapachy:).

Pomarańczowy miodownik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowy miodownik

Ciasto miodowo – piernikowe:(tortownica 25x 36 cm)

  • 0,5 kg mąki,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 3 łyżki płynnego, prawdziwego miodu,
  • 3 jajka,
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1 przyprawa do piernika

MASA BUDYNIOWA

  • 250 gram masła,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 łyżki mąki tortowej,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy
  • Alkohol do smaku

MASA POMARAŃCZOWA:

  • Ok 6 - 8 sztuk dużych pomarańczy bezpestkowych,
  • 3 galaretki pomarańczowe

WYKOŃCZENIE:

  • Masa krówkowa do dekoracji (około 250 gram)
  • Siekane orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pomarańczowy miodownik

ETAP 1

Pomarańczowy miodownik
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli: jajka, miód, cukier puder, margarynę, przyprawę do piernika i środki spulchniające.

Wszystko razem siekamy, po czym zagniatamy jednolite ciasto.

ETAP 2

Pomarańczowy miodownik
pieczemy kolejno dwa ciasta miodowe

Gotowe dzielimy na dwie części. Każdą z części wałkujemy na prostokąt równy wymiarom tortownicy.

Ciastem wykładamy dno tortownicy. Dodatkowo nakłuwamy je widelcem.

Miodowe placki pieczemy po około 20 minut w 180°C.

Upieczone placki studzimy.

ETAP 3

Pomarańczowy miodownik
zimny budyń dodajemy porcjami do masła

MASA BUDYNIOWA: Z mleka, cukru, cukru waniliowego, żółtek, mąki i budyniu gotujemy budyń. Ugotowany studzimy. Masło ucieramy.

Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Do gotowej masy dodajemy alkohol do smaku.

Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na pierwsze upieczone ciasto miodowe. Dodatkowo można wykonać na masie wzorek- rowki.

ETAP 4

Pomarańczowy miodownik
obieramy i filetujemy pomarańcze

MASA POMARAŃCZOWA:Pomarańcze dokładnie obieramy i filetujemy, tak by pozbyć się białych części i skórek.
Tak przygotowane owoce miksujemy.

Gotowego musu wyszło mi 1 litr.

ETAP 5

Pomarańczowy miodownik
galaretkę rozpuszczamy w ciepłym musie pomarańczowym

Mus stawiamy na ogniu i podgrzewamy. Gdy zaczyna się gotować dodajemy do niego galaretki. Całość mieszamy do ich rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę zdejmujemy z ognia i studzimy.

Tężejącą wykładamy na budyniową masę. Całość przykrywamy drugim ciastem miodowym. Ciasto wkładamy do lodówki, my pomarańczowa masa zastygła.

WYKOŃCZENIE: Zastygnięte ciasto wyjmujemy z lodówki. Jego wierzch smarujemy masą krówkową. Całość posypujemy orzechami i gotowe.