Sposób przygotowania:
Świąteczny strudel jabłkowyCiasto
Mieszamy wodę z solą. Przesianą mąkę wysypujemy na blat kuchenny formując stożek, robimy w nim dziurkę i dodajemy wcześniejszy roztwór wody oraz jajko. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Dodajemy masło i wyrabiamy kolejne 10 minut. Następnie wyrabiamy dalej uderzając na zmianę ciasto o stół i pięścią aż do pełnego wyrobienia. Zawijamy w folię i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Nadzienie
Rodzynki zalewamy alkoholem lub ekstraktem z wanilii. Do dużej miski dodajemy sok z cytryny. Jabłka kroimy w małą kostkę i umieszczamy w misce mieszając z sokiem z cytryny. Odsączamy dokładnie rodzynki i mieszamy je z jabłkami. Dodajemy cukier oraz cynamon, mieszamy do połączenia.
Przygotowanie
Na blacie wykładamy dużą ściereczkę lub płótno (obrus). Blat posypujemy mąką.Ciasto wyjmujemy z folii. Rozwałkowujemy ciasto do około 0,5 cm a następnie podejmując od dołu z każdej strony rozciągamy ciasto. Następnie rozciągamy brzegi do uzyskania pożądanej grubości ciasta- tak by prześwitywało.
Pędzelkiem smarujemy lekko masłem całe ciasto. Jabłka nakładamy przy dłuższym boku wyciskając wcześniej z nich sok. Następnie chwytając za ściereczkę zawijamy od siebie ciasto do uzyskania walcowatego kształtu. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu obficie roztopionym masłem.
Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza w trybie góra dół 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy i spożywamy na ciepło lub zimno.
Smacznego