Falej :)

Falej :)

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Świąteczny strudel jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna alternatywa dla osób nie przepadających za makiem. Aromat cynamonu, wanilii oraz soczyste jabłka w idealnie cienkim cieście :)

Świąteczny strudel jabłkowy

Składniki:

Świąteczny strudel jabłkowy

Ciasto

Nadzienie

  • 2 kg jabłek np Szara Reneta
  • 50 g -80 g cukru ( w zależności od jabłek)
  • 110 g rodzynek
  • ekstrakt z wanilii do zalania rodzynek (ewentualnie brandy lub rum)
  • sok z połówki cytryny
  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 50 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Świąteczny strudel jabłkowy

Ciasto

Świąteczny strudel jabłkowy
Idealnie wyrobione ciasto :) Trzeba jednak duuużo cierpliwości :)

Mieszamy wodę z solą. Przesianą mąkę wysypujemy na blat kuchenny formując stożek, robimy w nim dziurkę i dodajemy wcześniejszy roztwór wody oraz jajko. Wyrabiamy ciasto około 10 minut. Dodajemy masło i wyrabiamy kolejne 10 minut. Następnie wyrabiamy dalej uderzając na zmianę ciasto o stół i pięścią aż do pełnego wyrobienia. Zawijamy w folię i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Nadzienie

Świąteczny strudel jabłkowy
Tak wygląda przyszłe, smaczne nadzienie ;)

Rodzynki zalewamy alkoholem lub ekstraktem z wanilii. Do dużej miski dodajemy sok z cytryny. Jabłka kroimy w małą kostkę i umieszczamy w misce mieszając z sokiem z cytryny. Odsączamy dokładnie rodzynki i mieszamy je z jabłkami. Dodajemy cukier oraz cynamon, mieszamy do połączenia.

Przygotowanie

Świąteczny strudel jabłkowy
Wydaję się wielkie jednak na zwykłej blaszce się mieści :)

Na blacie wykładamy dużą ściereczkę lub płótno (obrus). Blat posypujemy mąką.Ciasto wyjmujemy z folii. Rozwałkowujemy ciasto do około 0,5 cm a następnie podejmując od dołu z każdej strony rozciągamy ciasto. Następnie rozciągamy brzegi do uzyskania pożądanej grubości ciasta- tak by prześwitywało.

Pędzelkiem smarujemy lekko masłem całe ciasto. Jabłka nakładamy przy dłuższym boku wyciskając wcześniej z nich sok. Następnie chwytając za ściereczkę zawijamy od siebie ciasto do uzyskania walcowatego kształtu. Układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu obficie roztopionym masłem.

Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza w trybie góra dół 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy i spożywamy na ciepło lub zimno.

Smacznego