Sposób przygotowania:
Śląskie niebo
Mięso umyć pod bieżącą zimną wodą i ugotować we wrzącej lekko osolonej wodzie prawie do miękkości.
Gruszki umyć,obrać,podzielić na ćwiartki i wyjąć komory nasienne.Mięso wyjąć z wywaru,wystudzić,podzielić na mniejsze kawałki.
Do wywaru włożyć gruszki i pokrojone mięso,po czym całość wraz z laską cynamonu dusić do miękkości.
Z tłuszczu i mąki sporządzić jasną zasmażkę ,zagęścić nią potrawę i przyprawić do smaku solą i cukrem.
Podawać na ciepło razem z kluskami z bułek.
Gruszki umyć,obrać,podzielić na ćwiartki i wyjąć komory nasienne.Mięso wyjąć z wywaru,wystudzić,podzielić na mniejsze kawałki.
Do wywaru włożyć gruszki i pokrojone mięso,po czym całość wraz z laską cynamonu dusić do miękkości.
Z tłuszczu i mąki sporządzić jasną zasmażkę ,zagęścić nią potrawę i przyprawić do smaku solą i cukrem.
Podawać na ciepło razem z kluskami z bułek.