Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Śledź Emira :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Trochę inna wersja,, Śledzia Sułtana „- z bakaliami , papryką i brzoskwiniami

Śledź Emira :

Składniki:

Śledź Emira :

 

  • 4 płaty śledzia w oleju
  • 1/3 szklanki cebuli od śledzia w oliwie
  • ½ szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki pokrojonych śliwek kalifornijskich
  • 3 połówki brzoskwini z syropu pokrojone w drobną kostkę
  • ½ marynowanej papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 kostka bulionu rybnego Knorra
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Śledź Emira :
Śledzie pokroić w paseczki ( ok. 0,5 cm grubości ).Na patelni rozgrzać oliwę . Wrzucić rodzynki, śliwki, paprykę marynowaną , brzoskwinie, cebulę , kostkę bulionu rybnego , przyprawy, przecier pomidorowy. Dusić 5 minut. Zostawić sos do ostygnięcia . Chłodnym zalać śledzie i wstawić na 2 godziny do lodówki .