Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Śledź na greckiej pierzynce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna przekąska dla miłośników śledzi, przygotowana na sposób ryby po grecku. Polecam na różne imprezy.

Śledź na greckiej pierzynce

Składniki:

Śledź na greckiej pierzynce

 

  • Kilka płatów śledzia solonego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 10 cm pora
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Śledź na greckiej pierzynce

I

Śledź na greckiej pierzynce
Przygotowanie śledzi oraz warzyw, warzywa obieramy i ścieramy na tarce.

1. Śledzie zalewam wodą i odstawiam na dwie godziny.
2. Marchew, pietruszkę, selera obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
3. Cebulę obieram, drobno kroję, pora myję, osuszam również drobno kroję. Warzywa smażę na rozgrzanym oleju. Najpierw cebulę i pora a następnie dodaję pozostałe warzywa.

II

Śledź na greckiej pierzynce
Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy warzywa.

4. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i dodaję koncentrat pomidorowy. Chwilkę smażę i studzę.
5. Warzywa układam na półmisku. Śledzie odlewam z wody, kroję na mniejsze kawałki, zwijam w kształt koreczka, utykam wykałaczkę i układam na warzywach.

III

6. Gotowe.
7. Smacznego.