Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Śledzik pod pierzynką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszna sałatka warstwowa, która sprawdzi się na każdą okazję. Połączenie śledzia i buraczków smakuje rewelacyjnie!

Śledzik pod pierzynką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledzik pod pierzynką

 

  • 5-6 filetów śledziowych (solonych)
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 3-4 ugotowane ziemniaki
  • 3 ugotowane i starte buraczki
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka
  • majonez
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • szczypiorek, koperek, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Śledzik pod pierzynką

Przygotowanie składników:

Śledzik pod pierzynką
Sałatka najlepiej wyglada w przezroczystej misce.

Śledzie namoczy w mleku lub w w odzie - według własnego gustu.
Ziemniaki ugotować i pokroić w kostkę.
Ogórki i ugotowane jajka również pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i zieleninę posiekać.
Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Warstwy:

Śledzik pod pierzynką
Warstwy należy układac równomiernie.

W misce układać warstwami: śledzie, majonez (oprószyć pieprzem), cebula, ogórki, ziemniaki, majonez (oprószyć solą i pieprzem), buraczki, majonez (oprószyć solą i pieprzem), jajka, majonez (oprószyć solą i pieprzem), posiekana zielenina.
Sałatkę schłodzić w lodówce, aby nabrała smaku.