szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Śledź pod pierzynką, tzw. szuba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To jedna z moich ulubionych sałatek. Może dlatego, że nie przygotowuję jej często. Najczęściej na święta lub w karnawale.

Śledź pod pierzynką, tzw. szuba Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledź pod pierzynką, tzw. szuba

 

  • 1 opakowanie śledzi w oleju a la matjas
  • 1 cebula
  • 3-4 buraki lub 1/2 słoiczka tartych buraczków zamarynowanych bez chrzanu
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 4 jajka
  • 1 słoik majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Śledź pod pierzynką, tzw. szuba

Warstwa pierwsza

Śledź pod pierzynką, tzw. szuba
Na spód wykładamy śledzie wymieszane z cebulką

Ziemniaki, marchew, buraki gotujemy do miękkości. Studzimy. Śledzie osączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z drobno pokrojoną cebulą. Delikatnie solimy, aby cebula zmiękła. Na dno miski wykładamy śledzie z cebulą i smarujemy cienką warstwą majonezu.

Warstwa druga

Śledź pod pierzynką, tzw. szuba
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i wykładamy na śledzie.

Na to pokrojone w kostkę ziemniaki. Solimy, posypujemy pieprzem i wykładamy cienką warstwę majonezu.

Warstwa trzecia

Śledź pod pierzynką, tzw. szuba
Na ziemniaki wykładamy starte na tarce buraczki.

Następnie wykładamy starte na tarce o grubych oczkach buraczki lub buraczki ze słoiczka. Solimy i posypujemy pieprzem i delikatnie smarujemy majonezem.

Warstwa czwarta

Śledź pod pierzynką, tzw. szuba
Na buraczki nakładamy pokrojoną w kostkę marchewkę.

Na to wykładamy drobno pokrojoną marchewkę, solimy i nakładamy majonez. Na to wykładamy posiekane drobno ugotowane jajka. Przed podaniem schładzamy w lodówce.