Sposób przygotowania:
Śledź pod pierzynką, tzw. szubaWarstwa pierwsza
Ziemniaki, marchew, buraki gotujemy do miękkości. Studzimy. Śledzie osączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z drobno pokrojoną cebulą. Delikatnie solimy, aby cebula zmiękła. Na dno miski wykładamy śledzie z cebulą i smarujemy cienką warstwą majonezu.
Warstwa druga
Na to pokrojone w kostkę ziemniaki. Solimy, posypujemy pieprzem i wykładamy cienką warstwę majonezu.
Warstwa trzecia
Następnie wykładamy starte na tarce o grubych oczkach buraczki lub buraczki ze słoiczka. Solimy i posypujemy pieprzem i delikatnie smarujemy majonezem.
Warstwa czwarta
Na to wykładamy drobno pokrojoną marchewkę, solimy i nakładamy majonez. Na to wykładamy posiekane drobno ugotowane jajka. Przed podaniem schładzamy w lodówce.