Śledź pieczarkowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Do sporządzenia tego dania zostałem zmuszony pozostałościami śledzia i pieczarek na dzień przed wigilią. Strzał w "10", było pyszne i nowe.

Śledź pieczarkowy

Składniki:

Śledź pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Śledź pieczarkowy
Płaty śledzia ( po lekkim!) wymoczeniu i "wyciśnięciu" wody w ręcznik papierowy, pokrój  w poprzek na 1-2 cm kawałki, przesyp przyprawami, pietruszką i odstaw. Pieczarki, pokrój w 3-5 mm plasterki wrzuć do wrzątku(nie sól) na 3-5 minut, przelej zimną przegotowana wodą, ostudź. Cebulę pokrój w piórka. Trochę oleju dobrze podgrzej na patelni, wrzuć  cebulę, podgrzewaj mieszając lekko, aż cebula się lekko(!) zeszkli. Ne smaż! Szybko ostudź, dodaj z ostudzonymi pieczarkami  do śledzia, wymieszaj, dolej resztę oleju, jeśli trzeba dolej możesz więcej oleju dolać, tak aby całość była przykryta. Odstaw na 4 godziny i ... smacznego.