Joanna 77

Joanna 77

Kucharz
[Przepisów: 8]

Śledź po gdańsku w białym winie i jabłuszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fajne, jesienne danie. Można serwować jako przystawkę, podane z ciepłym barszczykiem z grzybkami lub z uszkami może stanowić pełnowartościowy posiłek.

Śledź po gdańsku w białym winie i jabłuszku

Składniki:

Śledź po gdańsku w białym winie i jabłuszku

 

  • 4 matiasy
  • 4 duże jabłka
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • dwa żółtka
  • pieprz, cukier, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Śledź po gdańsku w białym winie i jabłuszku
Jabłka umyć i wytrzeć. Przekroić na pół, nie za starannie wydrążyć. Wydrążone cząstki (bez ogryzków - to oczywiste) pokroić w drobną kostkę, skropić cytryną obficie, popieprzyć, pomieszać. Śledzie pokroić w taką samą kostkę i przerzucić do miski z jabłkami. Pięćdziesiątkę wina wypić, setkę zagotować w rondelku. W misce nad zagotowanym winem utrzepać na parze do białości dwa żółtka z cukrem i solą (przyprawić do smaku). Jak już będą puchate (ok. 2 min), powoli dolewać gorące wino - cały czas trzepać żeby się jajka nie zwarzyły. Sosem zalać śledzie i jajka, wymieszać i do jabłuszek. Udekorować zieleniną. Do tego najlepszy barszczyk z grzybem.