Sposób przygotowania:
Śledź po gdańsku w białym winie i jabłuszku
Jabłka umyć i wytrzeć. Przekroić na pół, nie za starannie wydrążyć. Wydrążone cząstki (bez ogryzków - to oczywiste) pokroić w drobną kostkę, skropić cytryną obficie, popieprzyć, pomieszać. Śledzie pokroić w taką samą kostkę i przerzucić do miski z jabłkami. Pięćdziesiątkę wina wypić, setkę zagotować w rondelku. W misce nad zagotowanym winem utrzepać na parze do białości dwa żółtka z cukrem i solą (przyprawić do smaku). Jak już będą puchate (ok. 2 min), powoli dolewać gorące wino - cały czas trzepać żeby się jajka nie zwarzyły. Sosem zalać śledzie i jajka, wymieszać i do jabłuszek. Udekorować zieleniną. Do tego najlepszy barszczyk z grzybem.