szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

śledź po mojemu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

jest to prosta wersja podawania śledzia, aczkolwiek bardzo smaczna, serwowana zarówno do obiadu z ziemniakami jak i przekąska na imprezie

śledź po mojemu

Składniki:

śledź po mojemu

 

 

Sposób przygotowania:

śledź po mojemu
Płat śledziowy składa się jakby z dwóch części, a więc kroimy go na pół - wzdłuż, usuwamy skórę, Taką "linijkę" śledzia obtaczamy w estragonie, następnie tylko posypujemy delikatnie solą czosnkową, można trochę więcej jeśli zdecydujemy się na zwykłą sól, pieprzu również delikatnie, ponieważ czarny pieprz jest bardzo ostry. Lepiej nie stosować zamiennika w postaci np pieprzu ziołowego, gdyż zwykły czarny pieprz jest tu najlepszy. Do środka wkładamy kawałek ogóreczka, tak by nie wychodził między brzegami,ewentualnie jeśli wyjdzie, to proponuje go przyciąć.Całość rolujemy w rulon i przebijamy wykałaczką. Układamy roladki jedna obok drugiej.Posypujemy po całości drobną posiekaną cebulką. Można dodać również drobno posiekanego ogórka kwaszonego, ale odrobinę. Polewamy olejem. Zakrywamy i wstawiamy do lodówki na 24h.

Do środka sprawdza się również dodana razem z ogórkiem , konserwowa papryka, aczkolwiek rulony robimy wówczas z całego płata śledziowego- nie przecinanego na pół. Jest to wersja "dużego śledzia" I osobiście polecam serwować mniejsze porcję, "na gryza".