Sposób przygotowania:
śledź po mojemu
Płat śledziowy składa się jakby z dwóch części, a więc kroimy go na pół - wzdłuż, usuwamy skórę, Taką "linijkę" śledzia obtaczamy w estragonie, następnie tylko posypujemy delikatnie solą czosnkową, można trochę więcej jeśli zdecydujemy się na zwykłą sól, pieprzu również delikatnie, ponieważ czarny pieprz jest bardzo ostry. Lepiej nie stosować zamiennika w postaci np pieprzu ziołowego, gdyż zwykły czarny pieprz jest tu najlepszy. Do środka wkładamy kawałek ogóreczka, tak by nie wychodził między brzegami,ewentualnie jeśli wyjdzie, to proponuje go przyciąć.Całość rolujemy w rulon i przebijamy wykałaczką. Układamy roladki jedna obok drugiej.Posypujemy po całości drobną posiekaną cebulką. Można dodać również drobno posiekanego ogórka kwaszonego, ale odrobinę. Polewamy olejem. Zakrywamy i wstawiamy do lodówki na 24h.
Do środka sprawdza się również dodana razem z ogórkiem , konserwowa papryka, aczkolwiek rulony robimy wówczas z całego płata śledziowego- nie przecinanego na pół. Jest to wersja "dużego śledzia" I osobiście polecam serwować mniejsze porcję, "na gryza".
Do środka sprawdza się również dodana razem z ogórkiem , konserwowa papryka, aczkolwiek rulony robimy wówczas z całego płata śledziowego- nie przecinanego na pół. Jest to wersja "dużego śledzia" I osobiście polecam serwować mniejsze porcję, "na gryza".
Sandra S