Sposób przygotowania:
Pasztet warzywny
Cebulę pokroić w półplasterki, papryki pokroić w kostkę, cukinię pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w plasterki. Do garnka wlać 5 łyżek oleju, dorzucić warzywa, smażyć 40 minut, w razie konieczności podlać wodą.
Marchewkę zetrzeć na tarce, dorzucić do warzyw po 15 minutach gotowania pozostałych warzyw. W międzyczasie ugotować 1 torebkę ryżu.
Do miski przełożyć usmażone warzywa, ryż, przyprawy, fasolę białą bez zalewy, wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozbić ubijakiem do ziemniaków.
Do pasty wbić 3 całe jajka i dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszać. Pasta ma rzadką konsystencję.
Masę przełożyć do formy (wedle upodobania, u mnie 2 foremki o pojemności 500 ml). Piec 80 minut w temperaturze 180 stopni.
Marchewkę zetrzeć na tarce, dorzucić do warzyw po 15 minutach gotowania pozostałych warzyw. W międzyczasie ugotować 1 torebkę ryżu.
Do miski przełożyć usmażone warzywa, ryż, przyprawy, fasolę białą bez zalewy, wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozbić ubijakiem do ziemniaków.
Do pasty wbić 3 całe jajka i dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszać. Pasta ma rzadką konsystencję.
Masę przełożyć do formy (wedle upodobania, u mnie 2 foremki o pojemności 500 ml). Piec 80 minut w temperaturze 180 stopni.