Sposób przygotowania:
Śledzie na ostro pod pierzynką z warzyw
Śledzie moczymy w misce z zimną wodą przez godzinę. Następnie wymieniamy wodę i moczymy jeszcze przez godzinę. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paseczki.
Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy warzywa i smażymy kilka minut, aż staną się szkliste. Dodajemy ocet winny, pomidory w puszcze, przecier pomidorowy oraz przyprawy.
Dusimy pod przykryciem przez około 8 minut, a następnie przyprawiamy dużą ilością pieprzu. Kroimy śledzie na kawałki i układamy w szklanej misce na przemian z warzywami.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum dobę, a najlepiej dwie, żeby smaki się przegryzły.
Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy warzywa i smażymy kilka minut, aż staną się szkliste. Dodajemy ocet winny, pomidory w puszcze, przecier pomidorowy oraz przyprawy.
Dusimy pod przykryciem przez około 8 minut, a następnie przyprawiamy dużą ilością pieprzu. Kroimy śledzie na kawałki i układamy w szklanej misce na przemian z warzywami.
Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum dobę, a najlepiej dwie, żeby smaki się przegryzły.