Sposób przygotowania:
Śledzie po cygańsku
Płaty śledziowe namoczyć. Cebulę i marchew zetrzeć na drobnej tarce.Do rondelka wlać olej,dodać starte warzywa i dusić na małym ogniu ok.20 minut.Pod koniec duszenia dodać ziele angielskie,liście laurowe,goździki i koncentrat pomidorowy.Po zakończeniu duszenia doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny,sos powinien mieć wyraźny słodko-kwaśny smak. Sos studzimy.
Wymoczone śledzie kroimy na kawałeczki i układamy warstwami w słoiku przekładając sosem.Na wierzchu powinna być warstwa sosu.Najlepsze są po 48 godzinach.Trzymać w lodówce.
Wymoczone śledzie kroimy na kawałeczki i układamy warstwami w słoiku przekładając sosem.Na wierzchu powinna być warstwa sosu.Najlepsze są po 48 godzinach.Trzymać w lodówce.