Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Śledzie po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka i prosta w wykonaniu sałatka z dodatkiem śledzi solonych , cebuli, ogórków, jajek i groszku konserwowego.

Śledzie po japońsku

Składniki:

Śledzie po japońsku

 

  • 50 dag filetów śledziowych solonych
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • liście selera naciowego i odrobinę czerwonej papryki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śledzie po japońsku
Filety śledziowe namaczamy w dużej ilości wody ok. 3 godz. Następnie osuszamy z wody i kroimy w ukośne kawałki. Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Ogórki konserwowe i jajka również kroimy w kostkę. Groszek konserwowy odsączamy z zalewy. Pokrojoną cebulę, ogórki,jajka, groszek konserwowy, szczypiorek mieszamy z majonezem i śmietaną doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Na spód salaterki dajemy pokrojone śledzie. Zalewamy je przygotowanym sosem,mieszamy razem ze śledziami. Sałatkę ozdabiamy liściem selera naciowego i pokrojoną w paseczki czerwoną papryką.