Sposób przygotowania:
Śledzie po japońsku
Filety śledziowe namaczamy w dużej ilości wody ok. 3 godz. Następnie osuszamy z wody i kroimy w ukośne kawałki. Cebulkę obieramy i drobno kroimy. Ogórki konserwowe i jajka również kroimy w kostkę. Groszek konserwowy odsączamy z zalewy. Pokrojoną cebulę, ogórki,jajka, groszek konserwowy, szczypiorek mieszamy z majonezem i śmietaną doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Na spód salaterki dajemy pokrojone śledzie. Zalewamy je przygotowanym sosem,mieszamy razem ze śledziami. Sałatkę ozdabiamy liściem selera naciowego i pokrojoną w paseczki czerwoną papryką.
Na spód salaterki dajemy pokrojone śledzie. Zalewamy je przygotowanym sosem,mieszamy razem ze śledziami. Sałatkę ozdabiamy liściem selera naciowego i pokrojoną w paseczki czerwoną papryką.