Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Śledzie po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śledzie to jedne ze zdrowszych ryb, dlatego warto je jeść nie tylko w Wigilię. Śledzie po meksykańsku to wersja w sam raz dla osób lubiących pikantne potrawy.

Śledzie po meksykańsku

Składniki:

Śledzie po meksykańsku

 

  • 600-700 g śledzi typu matjas
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli

Na sos:

  • 1/3 cebuli
  • 1,5 szklanki ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1,5 łyżeczki cukru brązowego
  • chili
  • oregano

Sposób przygotowania:

Śledzie po meksykańsku

ETAP 1:

Śledzie po meksykańsku
Sos meksykański powinien być pikantny, dlatego doprawiłam go m.in.chili

Przygotowujemy sos.

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy pozostałe składniki, podgrzewamy.

Sos studzimy,np. wystawiając go na balkon.

ETAP 2:

Śledzie po meksykańsku
Śledzie uprzednio namaczamy, a potem kroimy na mniejsze kawałki

Namoczone uprzednio przez kilka godzin śledzie kroimy na mniejsze kawałki.

ETAP 3:

Śledzie po meksykańsku
Nieodłącznymi składnikami sałatek po meksykańsku są kukurydza i czerwona fasola

Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Dodajemy do śledzi.

ETAP 4:

Śledzie po meksykańsku
Do naszej sałatki śledziowej dodajemy też paprykę

Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy do śledzi.

Dodajemy przestudzony sos, mieszamy.