SUPERPRZEPIS

Rolada mięsno-warzywna

  • 2
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Rolada mięsno-warzywna

Połączenie warzyw z mięsem ma wiele korzyści, również smakowych, ale przede wszystkim znowu przemycam warzywa, a i nie trzeba dodatkowego sprzętu co dla wielu jest problemem.

Składniki:

Rolada mięsno-warzywna

 

  • warstwa warzyw:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 papryki
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 jaj
  • 100 g żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2- 3/4 koncentratu bulionu warzywnego

 

  • warstwa mięsna:
  • 900 g mielonego filetu z kurczaka
  • 3 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki musztardy
  • 50 g -100 g sera żółtego

 

  • dodatkowo
  • 100 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Rolada mięsno-warzywna

warstwa warzywna

Rolada mięsno-warzywna
warzywa dusimy około 10 minut, odparowując nadmiar płynu

Zaczynamy od przygotowania warzyw:

Marchewkę ,seler, pietruszkę, pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę

Ser ścieramy na małych oczkach.

Warzywa dusimy na niewielkiej ilości oleju lub masła zaczynając od pieczarek, potem dodajemy cebulę, paprykę i na końcu marchewkę z pietruszką i selerem- podlewamy bulionem dusimy razem około 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje.

Całość studzimy.

przygotowanie

Rolada mięsno-warzywna
na podpieczoną warstwę warzywną rozsypujemy ser

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem

Jajka ubijamy na jednolitą puszystą masę, dodajemy ser i zimne warzywa,- rozkładamy na blaszce

Pieczemy 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( góra-dół)

Studzimy, rozkładamy 100g sera żółtego startego na małych oczkach

warstwa miesna

Rolada mięsno-warzywna
mięso najlepiej poukładać kupkami, potem rozpłaszczyć dłonią

Mielone mięso mieszamy razem z musztardą i przyprawami - wyrabiamy dokładnie i układamy na podpieczonej warstwie warzywnej.

Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 20 -25 minut

Posypujemy serem (50g-100g)


Upieczoną roladę lekko studzimy- delikatnie podważamy długim i szerokim nożem i trzymając za papier zaczynamy zwijać -dość ściśle ,

Najlepiej gdy są dwie osoby- jedna podnosi papier, druga podważa i zwija.

Zwiniętą odstawiamy do ostygnięcia w zimne miejsce, najlepiej do lodówki