Sposób przygotowania:
Rolada mięsno-warzywnawarstwa warzywna
Zaczynamy od przygotowania warzyw:
Marchewkę ,seler, pietruszkę, pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę
Ser ścieramy na małych oczkach.
Warzywa dusimy na niewielkiej ilości oleju lub masła zaczynając od pieczarek, potem dodajemy cebulę, paprykę i na końcu marchewkę z pietruszką i selerem- podlewamy bulionem dusimy razem około 10 minut, aż nadmiar płynu wyparuje.
Całość studzimy.
przygotowanie
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem
Jajka ubijamy na jednolitą puszystą masę, dodajemy ser i zimne warzywa,- rozkładamy na blaszce
Pieczemy 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( góra-dół)
Studzimy, rozkładamy 100g sera żółtego startego na małych oczkach
warstwa miesna
Mielone mięso mieszamy razem z musztardą i przyprawami - wyrabiamy dokładnie i układamy na podpieczonej warstwie warzywnej.
Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kolejne 20 -25 minut
Posypujemy serem (50g-100g)
Upieczoną roladę lekko studzimy- delikatnie podważamy długim i szerokim nożem i trzymając za papier zaczynamy zwijać -dość ściśle ,
Najlepiej gdy są dwie osoby- jedna podnosi papier, druga podważa i zwija.
Zwiniętą odstawiamy do ostygnięcia w zimne miejsce, najlepiej do lodówki
SylaUla
reanja
u nas jest jest to typowo świąteczna rolada:)