BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Galaretka z udek kurczaka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Smaczna , delikatna bardzo prosta w wykonaniu galareta z udek. Jej smak i aromat skusi dużych i małych łakomczuchów. Taka galareta może też być fajną smaczną potrawą na świątecznym stole.

Galaretka z udek kurczaka Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Galaretka z udek kurczaka

 

  • udka z kurczaka 4 - 5 szt,
  • marchewki 3 szt,
  • seler kawałek,
  • cebula 1 mała,
  • ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek,
  • liście laurowe 2,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • ocet do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • żelatyna spożywcza według potrzeby,(u mnie na 1 litr 6 - 7 łyżeczek żelatyny)
  • jajka ugotowane na twardo,
  • natka pietruszki,

Sposób przygotowania:

Galaretka z udek kurczaka
Udka kurczaka dokładnie oczyszczamy i myjemy. Zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i dodajemy obrane opłukane warzywa. Dodajemy sól i pieprz do smaku, ziele angielskie, liście laurowe oraz przyprawę uniwersalną. Wywar gotujemy na nie dużym ogniu do miękkości udek.

Po ugotowaniu wyjmujemy udka i zostawiamy do przestudzenia, następnie je obieramy i kroimy (bez skóry) na mniejsze kawałki.

Wywar przecedzamy przez sito i do gorącego dodajemy żelatynę mieszamy do rozpuszczenia żelatyny - na (1 litr wywaru 6 - 7 łyżeczek żelatyny).

Następnie wkładamy pokrojone mięso dodajemy octu do smaku i ponownie mieszamy.

W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy dekoracje według własnego uznania. Następnie małymi porcjami wlewamy wywar z mięsem i żelatyną.  Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Po wyjęciu z lodówki przełożyć do góry dnem na przykrywkę naczynia żaroodpornego.
Galaretka z udek kurczaka
udka kurczaka ugotować w jarzynach,ugotowane wyjąc i wystudzic
Galaretka z udek kurczaka
ugotowaną marchewkę pokroić w cienkie plasterki
Galaretka z udek kurczaka
wystudzone udka obrać z mięsa a następnie pokroić mięso w mniejsze kawałki
Galaretka z udek kurczaka
mięso włożyć do wywaru z udek doprawić przyprawami zagotować a następnie zdjąc z ognia i dodać żelatynę
Galaretka z udek kurczaka
przygotować naczynie z dodatkami
Galaretka z udek kurczaka
mięso z żelatyną wlewać małymi porcjami do wyczerpania
Galaretka z udek kurczaka
Całość włożyć do lodówki do całkowitego stężenia, po wyjęciu galaretę wyjąc na przykrywkę z naczynia żaroodpornego