bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Śledzie w sosie meksykańskim

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śledzie w takim sosie przygotowałam po raz pierwszy, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, maja lekko pikantno-słodki smak.

Śledzie w sosie meksykańskim

Składniki:

Śledzie w sosie meksykańskim

 

  • 5 filetów śledziowych
  • 0,5 szklanki sosu meksykańskiego
  • 0,5 szklanki ketchupu
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • Puszka fasoli czerwonej
  • Słodka i ostra papryka
  • Sól do smaku
  • Płatki chili
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie meksykańskim
Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2 godziny, kroimy na małe kawałki.

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie paski, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, dodajemy do cebuli, smażymy do momentu aż zmięknie.

Wlewamy sos meksykański i ketchup, lekko podgrzewamy, doprawiamy do smaku słodką i ostrą paprykę, płatkami chili oraz solą. dodajemy odsączoną fasolę, dokładnie mieszamy, pozostawiamy do ostudzenia.

Przekładamy śledzie i delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki, śledzie najlepiej smakują drugiego dnia.