ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Śledzie po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla tych co lubią śledzie z sosem pomidorowym, to doskonała propozycja. Łatwy do zrobienia sos na bazie koncentratu pomidorowego z dodatkiem mielonej papryki.

Śledzie po węgiersku

Składniki:

Śledzie po węgiersku

 

  • 4 filety śledziowe
  • 1 i 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu chili
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • sól do smaku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Śledzie po węgiersku

ETAP 1:

Filety wymoczyć w mleku ok 2 godz. Osuszyć i pokroić w dzwonka. Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy. Użyć blendera i dokładnie zmiksować sos.


Doprawić papryką, pieprzem, cukrem i solą.


Śledzie ułożyć na talerzu i polać sosem. Udekorować cebulką oraz natką.