Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Śledziowa salsa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Danie na postną kolację sam raz! Jest to wariacja na temat śledzi po węgiersku.

Śledziowa salsa

Składniki:

Śledziowa salsa

 

  • 50 dag filetów z zielonych śledzi (świeżych);
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula;
  • 1/2 słoika kiełków sojowych;
  • ½ słoika seler z marchewką;
  • 1 plasterek ananasa z puszki;
  • 1 słoik sosu Łowicz słodko – kwaśny;
  • Sól, cukier, pieprz, ocet 6 % do smaku,
  • Liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego;

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śledziowa salsa
Śledzie opłukać i pokroić na 1,5 - 2 cm kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do cebuli seler z marchewką razem z zalewą, kiełki, pokrojonego ananasa i sos słodko kwaśny Łowicz. Całość zagotować z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodać pokrojone śledzie i gotować jeszcze ok. 5 min. doprawić do smaku, solą, cukrem, pieprzem ewentualnie octem. Ostudzić. Podawać z pieczywem najlepiej następnego dnia.

Tagi:

sosy śledzie