Sposób przygotowania:
Śledzik po węgiersku
Matiasy moczymy w mineralnej wodzie gazowanej przez 2 godziny. Cebulkę obieramy kroimy w piórka dusimy ze szczypta papryki na rozgrzanym oleju w rondelku około 6-7 minut aż zmięknie.Zostawiamy do wystudzenia. Na każdym płatcie śledzia ułozyć zimną cebulkę zawinąć jak rolmopsy,spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały, ułożyć w szklanym naczyniu. Marynata: 1/4 szklanki wody zagotować z zielem angielskim dodac sok z cytryny,koncentrat pomidorowy,wlac olej,dodać cukier i dokładnie wymieszać,gdy składniki się połaczą wlać wytrawne wino i wymieszać ponownie. Tak przygotowaną marynatą zalać śledziki delikatnie zamieszać i wstawić na conajmniej 2 dni do lodówki. Podawać z pszennym pieczywem. Smacznego!