Sposób przygotowania:
Śledzie pod pierzynką 6
Śledzie namoczyć, żeby nie były za słone. cebule pokroić w piórka i skropić sokiem z cytryny, zostawić na chwile, aż będzie krucha. Cebule położyć na dnie salaterki, na to ułożyć pokrojone w paski śledzie, następnie zetrzeć ziemniaki, marchewkę i jajka. Ułożyć kolejno warstwami, przykryć majonezem i posypać zielonym groszkiem.
julcia12437
zbysiowa
Soli i pieprzu zapewne do smaku, na pewno nie łyżka;))
haniakson
Masz racje Julcia, są różne wiaderka, nie pomyślałam o tym. Ja kupuje te które stoją na półce w markecie i dotychczas nie zwracałam uwagi na gramaturę, ale myślę, że to jest chyba jakieś 450 g. Upewnię się jak będę w markecie, bo wiaderko już wyrzuciłam i napiszę Ci Julcia. I tak jak słusznie napisała Zbysiowa, solimy i pieprzymy do smaku. Ze śledziami jest różnie. Jak śledzie są bardzo słone, to nie solę w ogóle, jak mniej słone to szczypta soli. Ja lubię dużo pieprzu, ale to jest rzecz gustu i upodobań. Pozdrawiam :)