jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Śledzie pomidorowo- śliwkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śledzie to obowiązkowe danie na świątecznym stole. Co roku pewno większość z nas zadaje sobie pytanie- jak je podać ? Te słodko - pikantne śledziki powstają prosto i szybko. Do tego fajnie smakują, więc polecam.

Śledzie pomidorowo- śliwkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie pomidorowo- śliwkowe

SKŁADNIKI

  • 3 cebule,
  • 3 szklanki przecieru pomidorowego,
  • Około 15 śliwek wędzonych,
  • Łyżeczka majeranku,
  • 1 płaska łyżeczka curry,
  • Ok 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 6 całych goździków,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Szczypta gałki muszkatołowej,
  • Szczypta cynamonu,
  • Olej,
  • Ok 450 gram filetów śledziowych typu matias,
  • Natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śledzie pomidorowo- śliwkowe

ETAP 1

Śledzie pomidorowo- śliwkowe
ryby przed użyciem moczymy

Śledzie zalewamy wodą i moczymy około 2-3 godziny.

Po tym czasie odsączamy z wody i kroimy pod skosem na mniejsze kawałki.

ETAP 2

Śledzie pomidorowo- śliwkowe
pokrojoną cebulę rumienimy i doprawiamy przyprawami

Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w cienkie plasterki.

Tak przygotowaną przysmażamy na oleju do momentu jak stanie się szklista. Do miękkiej dodajemy majeranek oraz curry.

ETAP 3

Śledzie pomidorowo- śliwkowe
zeszkloną cebulę podlewamy przecierem

Do miękkiej dodajemy majeranek oraz curry.

Następnie całość podlewamy przecierem pomidorowym (u mnie domowej roboty) oraz dodajemy ziele angielskie oraz goździki.

Cebulę podgrzewamy do momentu zredukowani płynu.

ETAP 4

Śledzie pomidorowo- śliwkowe
w dalszej kolejności dodajemy pokrojone śliwki

Pod koniec dodajemy do niej przekrojone na połowę śliwy.

Otrzymany sos doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, cynamonem, solą i pieprzem.

Gotowy zdejmujemy z ognia.

ETAP 5

Śledzie pomidorowo- śliwkowe
przestudzony sos łączymy z rybą

Po lekkim przestudzeniu sos łączymy z śledziami. Całość przekładamy do słoika i studzimy. Przechowujemy w lodówce.

Przed podaniem śledzie dekorujemy zieleniną.