Sposób przygotowania:
Śledzie pomidorowo- śliwkoweETAP 1
Śledzie zalewamy wodą i moczymy około 2-3 godziny.
Po tym czasie odsączamy z wody i kroimy pod skosem na mniejsze kawałki.
ETAP 2
Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w cienkie plasterki.
Tak przygotowaną przysmażamy na oleju do momentu jak stanie się szklista. Do miękkiej dodajemy majeranek oraz curry.
ETAP 3
Do miękkiej dodajemy majeranek oraz curry.
Następnie całość podlewamy przecierem pomidorowym (u mnie domowej roboty) oraz dodajemy ziele angielskie oraz goździki.
Cebulę podgrzewamy do momentu zredukowani płynu.
ETAP 4
Pod koniec dodajemy do niej przekrojone na połowę śliwy.
Otrzymany sos doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, cynamonem, solą i pieprzem.
Gotowy zdejmujemy z ognia.
ETAP 5
Po lekkim przestudzeniu sos łączymy z śledziami. Całość przekładamy do słoika i studzimy. Przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem śledzie dekorujemy zieleniną.
SylaUla
gusia1000