krystyna330

krystyna330

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Śledzie w białej pierzynce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne śledziki idealne jako zakąska dla gości ale także jako samodzielne danie np do kolacji. Polecam każdemu.

Śledzie w białej pierzynce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzie w białej pierzynce

 

  • 40 dag filetów śledziowych w zalewie solnej
  • 4 cebule
  • 2 szklanki mleka
  • koperek, natka pietruszki
  • śmietana 1/2 kubka
  • jogutr naturalny 4 łyżki
  • ocet 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Śledzie w białej pierzynce
Na durszlaku odsączamy śledzie. Następnie śledzie kroimy na mniejsze cząstki i wkładamy do miski. Zalewamy na ok 12 godzin mlekiem i wstawiamy do lodówki. Cebulę pokrojoną w paseczki moczymy we wrzącej wodzie z octem i odsączmy na durszlaku. Śledzie po 12 godzinach odsączmy z mleka i układamy na półmisku, na wierzch układamy cebulkę i polewamy śmietaną połączoną z jogurtem naturalnym i zieleninką.
Śledzie w białej pierzynce
moczymy w mleku śledzie
Śledzie w białej pierzynce
odsączamy śledzie
Śledzie w białej pierzynce
kroimy na mniejsze cząstki