Sposób przygotowania:
Śledzie pod pierzynką
Ziemniaki, buraki i jajka gotujemy wcześniej (ja nawet gotuje dzień wcześniej buraki i ziemniaki a jajka w dniu robienia sałatki) Filety śledziowe z 1 opakowania kroimy w paski ok 1-1,5 cm i układamy w wysokiej misce na dnie, kroimy drobno cebule i układamy na śledziach. Następnie smarujemy nasze śledzie 1 łyżką majonezu i pieprzymy (nie solimy bo śledzie są dość słone - chyba że dodane zostaną śledzie wymoczone za bardzo to można posolić). Kolejną warstwę stanowią obrane i starte na tarce o dużych oczkach ziemniaki, znowu smarujemy ok 1-2 łyżką/ami majonezu (proponuje 2 bo ziemniaki bardzo chłoną), solimy trochę i pieprzymy, następnie wykładamy kolejną pokrojoną warstwę śledzi i majonez, sól, pieprz. Następnie wykładamy starte buraki na dużej tarce zmieszane z chrzanem, znowu smarujemy majonezem, solimy i pieprzymy. Ostatnią warstwę stanowią jajka również starte na dużych oczkach. Ponownie smarujemy majonezem, solimy i pieprzymy. Na święta Bożego Narodzenia bardzo ładnie wygląda udekorowana choinkami powycinanymi z plasterków buraka foremkami do ciasteczek, a na Wielkanoc plasterkami jajka lub wiosennie szczypiorkiem.