Sposób przygotowania:
Śledzie w oleju 2
Filety ze śledzi bardzo dobrze oczyścić umyć, a następnie zamoczyć w lekko posolonej wodzie i odstawić na około dwie godziny. Po upłynięciu tego czasu śledzie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na około piętnaście minut, żeby zmiękły. Śliwki suszone pokroić na mniejsze części i również zalać gorącą wodą. Śliwki oraz rodzynki dobrze odcedzić. Orzechy włoskie łuskane drobno posiekać. Cebulę obrać, umyć pod zimną wodą, żeby podczas krojenie nie szczypała w oczy i pokroić na niedużą kostkę. Pokrojone śliwki, orzechu, cebulę oraz rodzynki dobrze wymieszać razem. Do miseczki na sam spód dać śledzie, a na to wymieszane składniki. Całość zalać olejem i najlepiej odłożyć do lodówki na jedne cały dzień.