miraga_

miraga_

Kucharz
[Przepisów: 7]

Śledzie w oleju(2)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis prosty i tradycyjny na śledzie w oleju.

Śledzie w oleju(2) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledzie w oleju(2)

 

  • śledzie ala’matjasy (kubełek 400gr bez zalewy, 800gr z zalewą) pokrojone na kwadraty,
  • olej rzepakowy,
  • ocet spirytusowy,
  • pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony),
  • 2, 3 cebule pokrojone w talarki.

 

Sposób przygotowania:

Śledzie w oleju(2)
Bierzemy słoik około 1l i układamy warstwowo: cebula, pieprz, śledzie, ½ łyżeczki octu, olej, itd. Na koniec uciskamy i uzupełniamy olejem, tak by były całe przykryte. Do samej góry lub do wyczerpania składników. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki. Za kilka dni będą gotowe. Czym dłużej poleżą, tym bardziej będą octowe.
Śledzie w oleju(2)
Na zdjęciu widzimy wszystkie niezbędne składniki.