Sposób przygotowania:
Śledzie w śmietanie
Wymoczone matiesy pokroić na 2-3 cm kawałki. Skropić delikatnie octem. Jabłko starkować na tarce jarzynowej.Cebulę pokroić w piórka i sparzyć.Ostudzić.Śmietanę doprawić solą, cukrem i octem,tak by uzyskać słodko-kwaśny smak.Połączyć z cebulą i jabłkiem, doprawić pieprzem, wymieszać ze śledziami. Odstawić na 30 min., żeby smaki się połączyły.SMACZNEGO!
caroline1983
Henia
A to już całkiem inna bajka, Jak śledzie marynowane to i ocet nie potrzebny.Znam ten przepis z majonezem, ale śmietana bardziej komponuje mi się z ziemniaczkami w mundurkach.Pozdrawiam!
Jojo
Z pewnoscia Twoje sledziki sa tez dobre ale ten przepis nazywa sie " sledzie w smietanie " - i chetnie go wyprobuje .
zewa
albertynka
Henia
Oczywiście, kwaśna!
Marika_1961
Henia
Przykro mi, ale te śledzie nie mogą za długo leżeć! Jakieś 2-3 dni. Potem mogą skwaśnieć.