Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Śledź w śmietanie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Niby święta Wielkanocne są świętami jajecznymi to jednak dobrego śledzika na stole zabraknąć nie może : )

Śledź w śmietanie

Składniki:

Śledź w śmietanie

 

 

Sposób przygotowania:

Śledź w śmietanie
Śledzie obieramy ze skory kroimy na kawałki. Umyte, obrane jabłko kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem i mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Doprawiamy śmietanę do smaku solą i pieprzem. W salaterce układamy na przemian śmietanę, śledzia, jabłko wymieszane z cebulą, śmietanę i tak do wyczerpania składników, z tym, że ostatnią warstwę powinna tworzyć śmietana. Śledzie odstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki, ale najlepiej jeśli postoją 12 godzin.