Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Śledzie w sosie musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Uwielbiam śledzie i sałatki śledziowe, tym razem przygotowałam je w pikantnym sosie z francuskich musztard. Śledziki są pyszne i szybkie w przygotowaniu

Śledzie w sosie musztardowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śledzie w sosie musztardowym

 

  • 150 g majonezu
  • 120 g musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 50 g musztardy Dijon ostrej
  • 1 łyżka miodu
  • 150 g majonezu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 mała cebula
  • 650 g śledzi

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie musztardowym
Do miski wrzucić majonez, dodać obie musztardy i łyżkę miodu, dokładnie wymieszać. Następnie doprawić sos kurkumą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Wymieszać.

Śledzie osączyć z zalewy (użyłam śledzi w oleju, są mniej słone i nie wymagają moczenia), pokroić w kawałki, wrzucić do sosu.

Cebulę obrać, pokroić w cieniutkie krążki, dodać do miski, wymieszać całość. Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Podawać z domowym chlebem na zakwasie. 
Śledzie w sosie musztardowym
majonez wymieszać zobiema musztardami i miodem
Śledzie w sosie musztardowym
wsypać kurkumę, pieprz i wymieszać dokładnie
Śledzie w sosie musztardowym
dodac pokrojone śledzie i cebulę, wymieszać