Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatka śledziowa z selerem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Sałatka z marynowanych filetów śledziowych z selerem konserwowym, smażonymi pieczarkami, kukurydzą, jabłkiem i majonezem.

Sałatka śledziowa z selerem i pieczarkami

Składniki:

Sałatka śledziowa z selerem i pieczarkami

 

  • 1/2 cebuli
  • 10 dkg pieczarek
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 słoiczka selera konserwowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 jabłko
  • 2 podwójne marynowane filety śledziowe
  • 2 czubate łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Sałatka śledziowa z selerem i pieczarkami

Etap 1

Sałatka śledziowa z selerem i pieczarkami
Pokrojone w kostkę pieczarki usmażone na oleju.

Pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, lekko doprawić solą i pieprzem, ostudzić.

Etap 2

Sałatka śledziowa z selerem i pieczarkami
Seler konserwowy kukurydza jabłko cebula i pieczarki przełożone do miski.

Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Seler i kukurydzę odsączyć, dodać do cebuli. Jabłko obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kostkę, wrzucić razem z pieczarkami do miski.

Etap 3

Sałatka śledziowa z selerem i pieczarkami
Pozbawione skóry filety śledziowe pokrojone w kostkę.

Z rybnych filetów zdjąć skórę. Ryby pokroić w małą kostkę.

Etap 4

Sałatka śledziowa z selerem i pieczarkami
Ryba majonez sól i pieprz dodane do pozostałych składników.

Dodać ją razem z majonezem do pozostałych składników. Dodać też trochę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać, odłożyć na kilkanaście minut, żeby smaki się "przegryzły".