Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 426]

Śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warto jeść śledzie, bo są zdrowe i smaczne. Jedną z moich ulubionych potraw z tą rybą w roli głównej są śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami i cebulą.

Śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami

Składniki:

Śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami

 

  • 0,75 kg namoczonych śledzi
  • 4 cebule
  • 15 dag koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 3/4 szklanki oleju
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 10 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami
Namoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, aż będzie szklista. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, dusimy ok.20 minut. Dodajemy ketchup, sok z cytryny i cukier, dusimy razem ok.5-10 minut. Sos studzimy.

Rodzynki namaczamy w ugotowanej wodzie, odsączamy, dodajemy do sosu.

Śledzie łączymy z sosem.