Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Przysmak z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Efektowna przystawka ze smażonych pieczarek, ogórka, cebuli i marchewki. Śłodko-kwaśna zalewa nadaje niepowtarzalny smak.

Przysmak z pieczarkami

Składniki:

Przysmak z pieczarkami

 

  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 1 średni ogórek
  • 2 cebule
  • 1 średnia marchewka
  • Zalewa:
  • 2 szkl wody
  • 6 dużych łyżek cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 duża łyżka koncentratu
  • 3 łyżeczki soli
  • ostra papryka lub chili
  • ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy
  • dodatkowo:
  • bułka tarta
  • jajko
  • olej
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Przysmak z pieczarkami
Pieczarki obieram,odcinam trzonki. Panieruję w jajku i bułce tartej. Smażę na oleju. 

Z podanych składników gotuję zalewę. Ogórka pokroiłam w plasterki, cebulę w piórka. Marchewkę kroję w talarki i obgotowuję. 

W słoiku układam warstwami:cebulę, ogórka, pieczarki, marchewkę. Pierwszą i ostatnią warstwą powinna być cebula. Zalewam gorącą zalewą, odstawiam do wystygnięcia. Po 4-5 dniach są gotowe do jedzenia. W lodówce mogą stać nawet 2 tygodnie.