Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1045]

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny przepis na śledzie z nutą słodkości. Tak przyrządzone smakują rewelacyjnie i każdy polubi ten przepis.

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną

Składniki:

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną

  • 1/2 kg filetów śledziowych (bez skóry)
  • Zalewa:
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 szklanka wody
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki cukru
  • kilka rodzynek i żurawiny
  • Sos:
  • 4 cebule
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 4-6 łyżek oleju
  • 1 garść żurawiny
  • 1 garść rodzynek
  • 3/4 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną
Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zagotować i ostudzić. Wymoczone śledzie włożyć do zalewy i całość odstawić na minimum kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Cebulę pokrojoną w pół plasterki zeszklić na niewielkiej ilość tłuszczu. Cały czas mieszając dodać rodzynki, żurawinę i cukier. Wlać wodę, przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Wszystko razem mieszać i dusić przez około 3-4 minuty. Śledzie przekroić wzdłuż na dwie połowy. Każdy kawałek moczyć w sosie i zwijać w rulon (można zwijać razem z cebulą, rodzynkami i żurawiną).

Całość układać warstwami w misce i zalać pozostałym sosem . Wstawić do lodówki na kilka godzin. 

Tagi:

sosy beza bezy