Sposób przygotowania:
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną
Przygotować zalewę. Wszystkie składniki zagotować i ostudzić. Wymoczone śledzie włożyć do zalewy i całość odstawić na minimum kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Cebulę pokrojoną w pół plasterki zeszklić na niewielkiej ilość tłuszczu. Cały czas mieszając dodać rodzynki, żurawinę i cukier. Wlać wodę, przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wszystko razem mieszać i dusić przez około 3-4 minuty. Śledzie przekroić wzdłuż na dwie połowy. Każdy kawałek moczyć w sosie i zwijać w rulon (można zwijać razem z cebulą, rodzynkami i żurawiną).
Całość układać warstwami w misce i zalać pozostałym sosem . Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Cebulę pokrojoną w pół plasterki zeszklić na niewielkiej ilość tłuszczu. Cały czas mieszając dodać rodzynki, żurawinę i cukier. Wlać wodę, przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wszystko razem mieszać i dusić przez około 3-4 minuty. Śledzie przekroić wzdłuż na dwie połowy. Każdy kawałek moczyć w sosie i zwijać w rulon (można zwijać razem z cebulą, rodzynkami i żurawiną).
Całość układać warstwami w misce i zalać pozostałym sosem . Wstawić do lodówki na kilka godzin.