migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1241]

Śledzie w sosie salsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw. Jadłam takie tylko że kupne więc postanowiłam zrobić własna wersję. Sos zrobiłam z dodatkiem kepczupu ale można użyć także przecieru pomidorowego tylko trzeba potem bardziej doprawić.

Śledzie w sosie salsa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledzie w sosie salsa

 

  • 8 filetów śledziowych solonych
  • 1 średnia papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • ok 250 g keczupu, u mnie pikantny Octim
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, u mnie Octim
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • ok 250 ml wody
  • sól
  • cukier
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie salsa
Śledzie wymoczyć aby pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Pokroić na małe kawałki.

Przygotować sos.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić nasion i pokroić w średnią kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać paprykę i marchewkę. Chwilę smażyć razem wszystkie warzywa. Potem podlać wodą i całość dusić aż warzywa będą miękkie. Potem dodać koncentrat i keczup. Dokładnie wymieszać.

Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać jeszcze wody. Doprawić do smaku odrobiną cukru, soli i majerankiem. Gotowy sos wystudzić.

Następnie dodać pokrojone śledzie. Dokładnie wymieszać i przełożyć do słoja. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły.
Śledzie w sosie salsa
Przygotować sos. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić nasion i pokroić w średnią kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Śledzie w sosie salsa
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać paprykę i marchewkę. Chwilę smażyć razem wszystkie warzywa. Potem podlać wodą i całość dusić aż warzywa będą miękkie. Potem dodać koncentrat i keczup.
Śledzie w sosie salsa
Śledzie wymoczyć aby pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Pokroić na małe kawałki.
Śledzie w sosie salsa
Gotowy sos wystudzić. Następnie dodać pokrojone śledzie. Dokładnie wymieszać i przełożyć do słoja.