Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1138]

Półfrancuskie paluchy z serem żółtym i ketchupem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Od czasu do czasu lubię przygotować takie przekąski. Doskonale sprawdzą się na różnych imprezach czy tak po prostu na przekąskę. Smakują na gorąco zaraz po upieczeniu jak na zimno. Zapraszam.

Półfrancuskie paluchy z serem żółtym i ketchupem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Półfrancuskie paluchy z serem żółtym i ketchupem

Ciasto:

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 15 dag sera żółtego
  • łagodny ketchup według uznania

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie paluchy z serem żółtym i ketchupem
1. Zaczynamy od ciasta: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie uformować kulę i włożyć ją do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut.

2. Teraz formujemy paluchy: Następnie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, kroić w dość szerokie pasy, na każdy pas wyciskać ketchup i lekko go rozsmarować, posypać serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach i zwijać formując świderki.

3. Pieczenie: Tak wykonane paluchy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. a następnie piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.

4. Tak upieczone są gotowe do podania. Podawać i smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki paluchów.
Półfrancuskie paluchy z serem żółtym i ketchupem
Tutaj pokazuję jak formować paluchy, żeby było prościej.