Od dekady w Szczecinie odbywa się sławna noc śledziożerców. Impreza została wymyślona przez Bolesława Sobolewskiego oraz Eugeniusza Mientkiewicza. Celebruje się na niej smaki śledzi, które podawane w przeróżny sposób przyprawiają miłośników ryb o prawdziwy, kulinarny zawrót głowy.
Obok tak ekstrawaganckich potraw jak śledziowe powidła czy ciasteczka toffi z matiasem w roli głównej na suto zastawionym stole można spotkać także tradycyjne potrawy ze śledzia. Wśród sałatek śledziowych pierwsze skrzypce grają śledzie w śmietanie, które od wielu lat są także jedną z tradycyjnych, wigilijnych potraw w naszym kraju.
W towarzystwie drobno posiekanej cebuli, pod pierzynką ze startych jabłek w sosie śmietanowo-majonezowym robią prawdziwą furorę. I trudno się temu dziwić, znane także jako śledzie po japońsku mają tak subtelny i wielowymiarowy smak, że trudno zrezygnować z tak wyśmienitej potrawy.
Domowe śledzie można serwować na wiele rodzajów, bardzo dobrze komponują się z pikantnymi, pomidorowymi zalewami, jak i delikatniejszymi sosami. Podane a’la koreczki są idealną przekąską. Sprawdźcie nasze przepisy podane poniżej i wybierzcie recepturę dla siebie.
Zdjęcie: E. Żołek
W towarzystwie drobno posiekanej cebuli, pod pierzynką ze startych jabłek w sosie śmietanowo-majonezowym robią prawdziwą furorę. I trudno się temu dziwić, znane także jako śledzie po japońsku mają tak subtelny i wielowymiarowy smak, że trudno zrezygnować z tak wyśmienitej potrawy.
Domowe śledzie można serwować na wiele rodzajów, bardzo dobrze komponują się z pikantnymi, pomidorowymi zalewami, jak i delikatniejszymi sosami. Podane a’la koreczki są idealną przekąską. Sprawdźcie nasze przepisy podane poniżej i wybierzcie recepturę dla siebie.
Zdjęcie: E. Żołek