Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Śledzie z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne połączenie śledzika a'la Matjas z pieczoną dynią w postaci puree. Dobrze doprawiona sałatka smakuje rewelacyjnie.

Śledzie z dynią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledzie z dynią

 

  • 220g filetów śledziowych
  • 1 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki curry
  • 3-4 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Śledzie z dynią
Filety śledziowe moczyć w wodzie z dodatkiem mleka przez ok 1 godzinę. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru soli. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać puree z dyni i chwilę podsmażyć. Przyprawić imbirem, pieprzem i curry. Wystudzić i wymieszać ze śmietaną. Śledzie pokroić na cząstki i połączyć razem z puree z dyni. Ewentualnie doprawić solą jeśli to konieczne. Odstawić na co najmniej 2 godziny przed podaniem. Smacznego!
Śledzie z dynią
Do usmażonej cebuli dodać puree z dyni i podsmażyć przyprawiając.