Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Śledź na pomarańczowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam bardzo smaczne śledzie z dodatkiem dyni.

Śledź na pomarańczowo Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledź na pomarańczowo

 

  • 400g- filety śledziowe solone,
  • 2 szt- marchew,
  • 4 szt- cebula,
  • 400g- dynia bez skóry,
  • 1 łyżka ocet balsamiczny,
  • 2 łyżki- ocet spirytusowy,
  • 3 łyżki- koncentrat pomidorowy,
  • 1 łyżka- cukier,
  • 5 kulek- ziele angielskie,
  • 2 szt- liść laurowy,
  • sól jeśli trzeba,
  • pieprz czarny do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Śledź na pomarańczowo
Śledzie wymoczyć( najlepiej całą noc). Odlać wodę. Marchew oskrobać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dynię( waga podana bez skóry) również zetrzeć. Cebule pokroić w piórka. Usmażyć przygotowane warzywa na oleju. Mieszać aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia( kiedy będą miękkie), dodać przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i ocet. Jeżeli sos wyjdzie bardzo gęsty można dolać dwie lub trzy łyżki wody. Doprawić cukrem i pieprzem. Jeśli śledzie są mało słone to również posolić. Przygotowane warzywa ostudzić. Układać warstwami w słoiku- na warstwie warzyw śledzie na śledziach warzywa itp.itd. Wstawić do lodówki na 3 dni. Polecam bardzo smaczne śledzie.. Podana ilość jest dość duża mniej więcej dwa litrowe słoiki.
Śledź na pomarańczowo
Smażyć razem marchew, dynię i cebulę, uważać żeby się nie przypaliło.
Śledź na pomarańczowo
Pod koniec smażenia dodać przecier pomidorowy i ocet.