Sposób przygotowania:
Śledź na pomarańczowo
Śledzie wymoczyć( najlepiej całą noc). Odlać wodę. Marchew oskrobać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dynię( waga podana bez skóry) również zetrzeć. Cebule pokroić w piórka. Usmażyć przygotowane warzywa na oleju. Mieszać aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia( kiedy będą miękkie), dodać przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i ocet. Jeżeli sos wyjdzie bardzo gęsty można dolać dwie lub trzy łyżki wody. Doprawić cukrem i pieprzem. Jeśli śledzie są mało słone to również posolić. Przygotowane warzywa ostudzić. Układać warstwami w słoiku- na warstwie warzyw śledzie na śledziach warzywa itp.itd. Wstawić do lodówki na 3 dni. Polecam bardzo smaczne śledzie.. Podana ilość jest dość duża mniej więcej dwa litrowe słoiki.