kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Śledzie w zalewie z cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

wspaniała przystawka na każdą okazją...

Śledzie w zalewie z cebulą

Składniki:

Śledzie w zalewie z cebulą

 

  • Śledzie – filety 4 szt
  • cebula 1 szt
  • sól 1/2 łyżeczki
  • cukier 3 łyżki
  • pieprz 1 szczypta
  • ocet 1/3 szkl
  • olej 1/3 szkl
  • woda 1/3 szkl
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek mały
  • ziele angielskie mielone 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Śledzie w zalewie z cebulą
Cebulę pokroić w grubą kostkę, zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy, chwilę podsmażyć razem. Na koniec dodać zalewę (olej, wodę, ocet, cukier, zgniecione ziele angielskie i sól - wymieszać). Zagotować, zostawić do wystygnięcia. Śledzie wymoczyć, pokroić na kawałki. W słoiku układać warstwami śledzie, polać sosem i znów śledzie, sos i tak do wyczerpania składników. Wstawić do lodówki na 24 godziny aż się składniki przegryzą. Wtedy jest najsmaczniejsze. Można też dodać rodzynki, śliwkę suszoną lub dynię marynowaną. Zależy od upodobań.